Raznoliki zamrzovalniki
Današnji zamrzovalniki so vse mogoč oblik in velikosti. Najdemo jih tudi v vseh mogočih barva in tudi takšne z diamanti. Prav vsi smo zagotovo še slišali za take z funcijo govorjenja, ponujanja kuharskih receptov ter možnostjo prikaza vsebina v elektronski obliki. Poznamo velike industrijske, ki so lahko veliko kot cela soba, nekateri pa celo kot manjša hala. V njih se lahko sprehajamo v največjih pa se po njih kar vozijo ali celo neposredno nalagajo zamrznjeno hrano na kamione. Dokaj klasični, v večjih nakupovalnih centrih, so zamrzovalniki, ki imajo za vrata steklo saj lahko tako stranke izbirajo ponujeno živilo brez da bi opirale vrata in tako povzročale nepotrebno segrevanje in posledično taljenje hrane. Za domačo uporabo pa so običajno naši zamrzovalniki z normalnimi vrati ali tako imenovana zamrzovalna omara.
Druga pogosta oblika za domačo uporabo je zamrzovalna skrinja. Glavne prednosti zamrzovalne skrinje so, da:
- v njej lahko shranjujemo tudi večje kose živil
- da v njo spravimo veliko več stvari
- in da se v njih skoraj vedno najde prostor še kaj kaj malega.
Slabosti pa so najbrž slabša preglednost in posledično večja možnost pokvarljivosti živil. Prednosti v boljši preglednosti imajo zamrzovalniki, ki imajo izvlečne predale, saj tako živilo hitreje najdemo in posledično le-to odpirano za manj časa. Najboljši so zamrzovalniki z energijsko oznako A, saj nam tako prihranijo kar nekaj energije.
Za kakršno koli obliko se odločimo je pomembno, da so zamrzovalniki s funkciji no frost, kar omogoča zamrzovanje živil brez nabiranja ledu in ivja na živilih. Zelo priporočljivo je tudi, da imajo zamrzovalniki funkcijo za hitro zamrzovanje, če želimo zamrzniti večje količine živil na enkrat. To funkcijo vklopimo štiri do šest ur preden vstavimo živila, zato da kompresor deluje neprekinjeno in je temperatura zelo nizka, kar omogoča hitro zamrzovanje živil. Funkcijo izklopimo nekaj ur po tem, razen pri boljših modelih, ko se izklopi samodejno.